Meri-Lappi - Lapin teollinen keskittymä ja logistinen solmukohta

 

Voit ladata Invest in Meri-Lappi -esitteen oheisista linkeistä:

 Veitsiluoto

Meri-Lappi - Lapin logistinen solmukohta

Meri-Lappi on viiden kunnan: Tornio, Kemi, Keminmaa, Simo, Tervola muodostama seutukunta. Alueen vahvuutena on erinomainen logistinen sijainti Pohjois-Ruotsiin ja -Norjaan sekä myös yhteydet muualle Pohjois-Kalottiin. Tornio-Haaparanta rajalla tapahtuu noin 14 miljoonaa rajanylitystä vuosittain. Kemi-Tornion lentokenttä, rautatiet, satama ja moottoritie mahdollistavat tehokkaan henkilö- ja tavaralogistiikan alueella. Tornio muodostaa kaksoiskaupungin Haaparannan kanssa rajalla ja molemmilla on monipuolista syvenevää yhteistyötä eri toimialoilla.

Meri-Lappi - Lapin ja Suomen teollisuuden keskittymä

Kemi-Tornion teollinen kokonaisuus on ainutlaatuinen koko Suomessa ja sen viennin arvo on noin 8 % koko Suomen viennistä ja Meri-Lapin bruttokansantuote on noin 2/3 koko Lapin bruttokansantuotteesta. Alueen teollisuuden selkärangan muodostavat teräs, metalli, puunjalostus ja konepajateollisuus. Suurimpia teollisuusyrityksiä ovat mm. Outokumpu Oy, Stora Enso, Metsä-Group ja Havator. Teollisuuden työllistävä vaikutus on noin 5 300 työvuotta ja sen liikevaihto oli vuonna 2015 noin 4,72 miljardia euroa. Alueen teollisuuden tuotannon arvo kasvoi vuonna 2015 yli 5 %.

Meri-Lapin matkailu kasvaa voimakkaasti

Meri-Lapin matkailu on selvässä kasvussa ja sen kokonaismatkailutulo oli n 63 miljoonaa Euroa vuonna 2014. Jäämurtaja Sampo ja Kemin Lumilinna ovat ulkomaisten turistien suosioissa ja erityisesti aasialaisten turistien määrä on voimakkaassa kasvussa. Kemin Matkailu Oy investoi merkittävästi matkailupalvelujen kehittämiseen. Meri-Lapin Matkailu Oy on keskeisessä roolissa matkailupalveluverkoston kehittämisessä. Alueelle tarvitaan lisää majoitus-, ravintola- ja ohjelmapalveluyrityksiä vastaamaan voimakkaasti kohonneeseen ulkomaisten turistien matkailukysyntään. Meri-Lapin alueen investoinnit majoituskapasiteettiin ovat noin 30 miljoonaa euroa.  

Meri-Lapin merkittävät investoinnit

Meri-Lapin alueella investoidaan paljon. Merkittäviä uusia investointihankkeita ovat mm. Kaidin Biodiesellaitos Kemiin, LNG-nesteytetyn kaasun terminaali Tornioon, Barents Center monitoimikeskus Haaparanta/ Tornioon, Tuulivoimalahankkeet Simossa ja Kemissä. Näiden hankkeiden kokonaisinvestoinnit ovat noin 1,5 miljardia euroa. Kaidin työllistävä vaikutus tulee olemaan 4 000 henkilöä rakennusaikana ja 150 suoraa työpaikkaa laitokselle sekä välillisesti noin kolmin nelinkertainen määrä koko puunhankintaketjuun. 

Meri-Lapin koulutustarjonta

Alueella on monipuolinen tarjonta AMK- sekä ammattioppilaitospaikkoja teknisen alan oppilaitospaikoista, liiketaloustieteen ja hoitoalan koulutuspaikkoihin.

Yrityspalvelut Meri-Lapin alueella

Tarkemman informaation Meri-Lapin kunnista potentiaalisena sijoittumiskohteena yrityksellesi löydät seuraavien Meri-Lapin kuntien eri elinkeinotoimijoiden sivuilta.

Tornio

Kemi

Keminmaa

Simo

Tervola