Meri-Lapin kehittämiskeskus

Meri-Lapin kehittämiskeskus on Kemin, Tornion ja Haaparannan kaupunkien sekä Keminmaan, Simon, Tervolan ja Ylitornion kuntien vapaaehtoinen yhteistyöelin. Kehittämiskeskuksen toiminta-ajatuksena on tukea ja edistää Meri-Lappi-Haaparanta alueen markkinointia ja edunvalvontaa, elinkeinojen kehittämistä, kansainvälistymistä sekä palvelutoimintaa kuntien vapaaehtoisella yhteistyöllä.

Meri-Lappi sijaitsee Lapin lounaisosassa Perämeren rannikolla Pohjois-Pohjanmaan ja Ruotsin välissä. Meri-Lapin seutukuntaan kuuluvat Kemin ja Tornion kaupunkien lisäksi myös Keminmaan, Tervolan ja Simon kunnat. Meri-Lapissa on asukkaita noin 57 000. Kehittämiskeskuksen ulkojäseninä toimivissa kunnissa Haaparannalla on noin 6700 asukasta ja Ylitorniolla noin 4000 asukasta.

Meri-Lapin teollisuudella ja kaupankäynnillä on takanaan pitkä historia. Tornion seutu on ollut Lapin kaupan keskus jo 1500-luvulta lähtien. Tornioon perustettiin ensimmäiset tehtaat vuonna 1743, kun kauppias Anders Hellandt perusti alueelle poronsarviliimatehtaan ja säämiskätehtaan. Meri-Lapin kehittyminen puunjalostusteollisuuden keskittymäksi  alkoi Kemissä jo vuonna 1863, kun Laitakarin höyrysaha perustettiin.

Tänä päivänä Meri-Lapin alueen viennin arvo on 8 % Suomen viennin arvosta.

 

 

AJANKOHTAISTA
AJANKOHTAISTA
TILASTOTIETOA
TILASTOTIETOA
EDUNVALVONTA
EDUNVALVONTA
YHTEYSTIEDOT
YHTEYSTIEDOT
KÄRKITOIMIALAT JA HANKKEET
KÄRKITOIMIALAT JA HANKKEET
KEHITTÄMISKESKUKSEN JÄSENYYDET
KEHITTÄMISKESKUKSEN JÄSENYYDET