Meri-Lapin kehittämiskeskus

Apua ja neuvoa alueen yrityksille koronaviruksen jyllätessä

Tietoa yrityksille Koronan aiheuttamassa poikkeustilanteessa (Lappi)

Kehittämiskeskus on Kemin, Tornion ja Haaparannan kaupunkien sekä Keminmaan, Simon, Tervolan ja Ylitornion kuntien vapaaehtoinen yhteistyöelin. Kehittämiskeskuksen toiminta-ajatuksena on tukea ja edistää Meri-Lappi-Haaparanta alueen markkinointia ja edunvalvontaa, elinkeinojen kehittämistä, kansainvälistymistä sekä palvelutoimintaa kuntien vapaaehtoisella yhteistyöllä.

Meri-Lappi sijaitsee Lapin lounaisosassa Perämeren rannikolla Pohjois-Pohjanmaan ja Ruotsin välissä. Meri-Lapin seutukuntaan kuuluvat Kemin ja Tornion kaupunkien lisäksi myös Keminmaan, Tervolan ja Simon kunnat. Meri-Lapissa on asukkaita noin 57 000. Kehittämiskeskuksen ulkojäseninä toimivissa kunnissa Haaparannalla on noin 6700 asukasta ja Ylitorniolla noin 4000 asukasta.

Nykyisen Meri-Lapin kehittämiskeskuksen organisoima yhteistoiminta alkoi jo vuonna 1969, jolloin perustettiin Kemi-Tornio talousalueliitto. Vuonna 1991 nimi vaihtui Kemi-Tornio alueen kehittämiskeskukseksi. Yhdistyksen nykyinen nimi Meri-Lapin Kehittämiskeskus on ollut käytössä vuodesta 2014 alkaen.

Meri-Lapin Kehittämiskeskuksen toiminta-alueen teollisuudella ja kaupankäynnillä on takanaan pitkä historia. Tornion seutu on ollut Lapin kaupan keskus jo 1500-luvulta lähtien. Tornioon perustettiin ensimmäiset tehtaat vuonna 1743, kun kauppias Anders Hellandt perusti alueelle poronsarviliimatehtaan ja säämiskätehtaan. Meri-Lapin kehittyminen puunjalostusteollisuuden keskittymäksi  alkoi Kemissä jo vuonna 1863, kun Laitakarin höyrysaha perustettiin.

Tänä päivänä Meri-Lapin alueen viennin arvo on 8 % Suomen viennin arvosta.

FI lippu banner

EN banner web

Klikkaamalla lippua voit ladata INVEST IN MERI-LAPPI - esitteen (pdf). Click the flag to download INVEST IN SEA LAPLAND- brochure 

 

 

KÄRKITOIMIALAT JA HANKKEET
KÄRKITOIMIALAT JA HANKKEET
EDUNVALVONTA
EDUNVALVONTA
YHTEYSTIEDOT
YHTEYSTIEDOT
KEHITTÄMISKESKUKSEN JÄSENYYDET
KEHITTÄMISKESKUKSEN JÄSENYYDET
TILASTOTIETOA
TILASTOTIETOA
TIEDOTTEET JA HANKKEET
TIEDOTTEET JA HANKKEET
KEHITTÄMISKESKUKSEN HISTORIIKKI
KEHITTÄMISKESKUKSEN HISTORIIKKI